Features

 

Photo: V. Balevska

BNT news

Световната оперна звезда Диана Дамрау гостува у нас, за да открие новия сезон на Софийската филхармония. Заедно със съпруга си басът Никола Тесте тя изнесе концерт под диригентството на маестро Павел Балев. България е само едно от спирките в световното й турне, с което звездата представя новия си компакт диск с откъси от трите “кралски” опери на Доницети.

2020 година е важна за Диана Дамрау, защото през нея сопраното отбелязва 25 години от началото на световната си кариера и 10-годишнината от брака си. Щастлива е, че толкова дълго се е задържала на световния оперен небосклон и определя кариерата си като голяма печалба от лотарията, но след положен къртовски труд.

Две са важните сцени, белязали пътя на Диана Дамрау – Баварската щатс опера, откъдето тръгва кариерата й и Метрополитън опера, в която пее с успех вече 15 сезона и прави 8 дебюта в големи оперни партии. Диана Дамрау се срещна в България с журналиста на БНТ Миглена Стойчева.

В неизлъчената част от нейното интервю певицата разказва за любовта си към оперите на Рихард Щраус, за предстоящото си участие в онлайн концертите на Метрополитън опера, за психологията на оперния певец и за един здравословен проблем в началото на кариерата й който успява да преодолее с търпение и твърдост на характера.