Artikel

 

BNT news

Звездно откриване на новия сезон на Софийската филхармония. Една от мечтите на меломаните се сбъдна – да чуят и видят на живо световноизвестното сопрано Диана Дамрау и басът Никола Тесте. Те ще имат два концерта у нас.

Единият беше снощи, а вторият е утре вечер. На диригентския пулт застана маестро Павел Балев.

БНТ е единствената българска телевизия, която успя да вземе интервю със звездата на Метрополитън.

Вече 25 години Диана Дамрау блести по световните сцени. В международната оперна орбита я изстрелва ролята на Царицата на нощта от Вълшебната флейта. И до днес това е най-гледания запис на Диана Дамрау в Ютюб.

„Царицата на нощта е наистина нещо специално, за мен това е ролята на ролите в операта, защото е толкова екстремна – тази жена има магически сили, към това се прибавя и акробатиката на гласа, този гняв, тези опасни моменти. Ако има „Вълшебната флейта“, но няма добра Царица на нощта, това просто не е „Вълшебната флейта“. Дори децата знаят нейната ария и всички я чакат, както се чака дядо Коледа или рождения ти ден“, каза Диана Дамрау.

С времето обаче гласът на всеки певец се променя. Диана Дамрау се разделя с ролите, от които се е отдалечила. В момента интересът и е привлечен от трите кралски опери на Доницети, посветени на Тюдорите. След София я очакват в Цюрих, където ще пее в „Мария Стюард“ при много странни обстоятелства, наложени от пандемията.

„Няма да имаме оркестър в оркестрината, оркестърът ще свири в концертна зала в съвсем различна сграда в другия край на града, оттам звукът ще бъде предаван обратно към операта. Така правят на фестивала в Брегенц, където певците са в езерото, а оркестърът е на закрито, там използват същата техника. Никога не съм пяла в Брегенц и нямам идея как ще е, но се надявам това да е нещо креативно. Няма да имаме и хор на сцената, освен това не можем да правим любовни дуети, не са позволени и боеве . Така, че не знам, ще бъде интересно“, каза Диана Дамрау.

На този репертоар е посветен и последният й компактдиск „Кралски афери“. Части от него бяха включени и в програмата на концертите у нас. Като реверанс към България Диана Дамрау изпя молитвата на Мария Десислава и каза, че ще включи тази ария в програмата на световното си турне.